Engelse Springer Spaniël: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Engelse Springer Spaniël: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

De Engelse Springer Spaniël is een klassieke Engelse jachthond die een rijke geschiedenis heeft. Alhoewel hij tegenwoordig vooral als gezelschapshond wordt gehouden, speelde deze hond vroeger een belangrijke rol bij de jacht van de Britten. Vandaag de dag is hij echter één van de meest populaire huisdieren in ons land.

Overweeg jij een Engelse Springer Spaniël puppy aan te schaffen? Of wil je simpelweg meer weten over dit mooie hondenras? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij vertellen je meer over de geschiedenis van deze hond, maar we leren je ook hoe je honden van dit ras kunt opvoeden, socialiseren, vermaken, voeden en verzorgen. Na het lezen van dit artikel ben jij een echte Engelse Springer Spaniël expert.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Engelse Springer Spaniël

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

7. Beweging en activiteit

9. Veelgestelde vragen over de Engelse Springer Spaniël

Over de Engelse Springer Spaniël

InfoDe Engelse Springer Spaniël is een vriendelijke, vrolijke, aanhankelijke, alerte en intelligente hond
Grootte46 tot 56 cm
Gewichtvan 18 tot 25 kilo
LeeftijdEen Engelse Springer Spaniël kan 12 tot 14 jaar oud worden
Karaktervrolijk, aanhankelijk, sociaal, intelligent, alert
Kleurdiverse kleurencombinaties mogelijk, waaronder driekleurig, zwart-wit en lever-wit
Vachthalflang tot lang haar, eventueel met slag, dat dicht en zacht is
AanschafVeel variatie in de prijs, van € 700,- tot wel € 2.000,-

Geschiedenis

De Engelse Springer Spaniël is een hond die al eeuwenlang een belangrijke rol speelt in Groot-Brittannië. Hij is nauw verwant aan de Welsh Springer Spaniël en stamt, net als deze hond, af van de Land Spaniëls. Hij werd vooral veel ingezet bij de jacht. Hij is snel, alert en heeft een fantastisch reukvermogen en hierdoor is hij ideaal om wild op te halen.

De eerste officiële Engelse Springer Spaniël werd geboren in 1812, al waren deze honden voor dit moment al volop aanwezig. Maar deze hond werd verantwoordelijk voor een belangrijke hondenlijn en zorgde er uiteindelijk voor dat het ras in 1902 officieel werd erkend door de Engelse Kennel Club.

Er zijn eigenlijk twee lijnen van de Engelse Springer Spaniël. De ene lijn is een werkhondenlijn en de andere lijn is een showhondenlijn. De honden zijn grotendeels gelijk, maar verschillen in de details. Zo zijn de showhonden doorgaans iets zwaarder en groter dan de werkhonden. En ook zijn er verschillen op te merken aan de oren.

Tegenwoordig wordt de Engelse Springer Spaniël vooral gehouden als gezelschapshond, al worden zijn talenten ook nog wel ingezet door hulpdiensten. Hij is bijvoorbeeld uitermate geschikt als speurhond bij de politie.

Engelse Springer Spaniël: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

De Engelse Springer Spaniël is een middelgrote hond die slank en atletisch gebouwd is. Hij is goed in verhouding en hij heeft poten die passen bij het formaat van zijn lichaam. Zijn schedel is licht gewelfd en zijn snuit loopt taps toe. Zijn grote oren hangen langs zijn kop en zijn staart is lang en wordt meestal laag gedragen.

Grootte

De Engelse Springer Spaniël is doorgaans tussen de 46 en 56 centimeter hoog. Vrouwtjeshonden zijn net iets kleiner van stuk dan mannetjeshonden. Maar, zoals we eerder al hebben opgemerkt, is er ook een verschil tussen werkhonden en showhonden. De showhonden zijn vaak iets groter en iets zwaarder dan de werkhonden.

Qua gewicht wegen de meeste Engelse Springer Spaniëls tussen de 18 en de 25 kilo. Ook hier geldt dat vrouwtjeshonden wat lichter zijn dan mannetjeshonden.

Vacht

De Engelse Springer Spaniël heeft een dubbele vacht. Dit is meestal het geval met honden die uit koudere klimaten komen. De ondervacht is dicht en kort. De bovenvacht met zijdezachte haren wordt halflang tot lang gedragen. Het haar kan stijl of golvend zijn.

Qua kleuren is er veel variatie mogelijk bij de Engelse Springer Spaniël. Er zijn in totaal negen verschillende vachtkleuren en -combinaties mogelijk. Veelgeziene variaties zijn de driekleurige vacht, zwart-wit en lever-wit.

Karakter

De Engelse Springer Spaniël is een vrolijke, vriendelijke en loyale hond die uitstekend om kan gaan met mensen. Hij is van oorsprong gewend om nauw met mensen samen te werken en ook in zijn rol als gezelschapsdier komen deze eigenschappen goed van pas. Hierdoor is hij een uitstekende gezinshond die vriendelijk, geduldig en zachtaardig is naar kinderen toe.

Omdat de Engelse Springer Spaniël is gefokt op gehoorzaamheid en samenwerking is hij niet heel onafhankelijk. Hierdoor kan hij erg aanhankelijk naar zijn baasje toe zijn en zelfs last krijgen van verlatingsangst als hij even alleen is. Ook kan hij onzeker zijn in nieuwe situaties en afwachtend zijn bij nieuwe mensen.

Omdat de Engelse Springer Spaniël een actieve en atletische hond is, heeft hij veel behoefte aan inspanning op een dag. Het is absoluut geen luie huishond. Hier wil je als baasje vooraf zeker van op de hoogte zijn. Je zult namelijk regelmatig de deur uit moeten met deze hond. Anders kan hij erg lastig en zelfs vernielzuchtig worden.

Opvoeding en socialisatie

Het is heel belangrijk om al vroeg te beginnen met de opvoeding van jouw hond. Een hond moet, net als een kind, leren hoe hij zich moet gedragen en wat de regels zijn. Ook moet hij belangrijke vaardigheden ontwikkelen, zoals gehoorzaamheid en zindelijkheid. Hier werk je allemaal aan tijdens de training.

Als je geen ervaring hebt met het trainen van honden, kan dit proces best overweldigend zijn. Daarom is het raadzaam om samen met je hond een puppycursus of gehoorzaamheidscursus te volgen. Hier krijg je alle informatie en tools aangereikt voor een optimale training en socialisatie van jouw hond.

Tijdens de socialisatie leer je jouw hond om goed om te gaan met andere mensen en dieren. Alhoewel de Engelse Springer Spaniël een echt sociaal dier is, is dit geen overbodige luxe. Deze honden kunnen namelijk wat afwachtend zijn naar vreemden toe en kunnen zich soms dominant opstellen naar andere dieren toe. Tijdens de socialisatie werk je hieraan.

De Engelse Springer Spaniël is best een rommelkomt. Ze kunnen in huis flink wat rotzooi maken omdat ze snel vies worden en gek zijn op water, modder en viezigheid. Ook hebben ze soms moeite met het zindelijk worden. Houd hier zeker rekening mee.

Heb je net een nieuwe Engelse Springer Spaniël pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Engelse Springer Spaniël pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat jouw Engelse Springer Spaniël nodig heeft qua voeding, aandacht en verzorging. Zo kun je de zorg afstemmen op zijn specifieke behoeften en zo houd je hem gezond en gelukkig.

Voeding

De prijs, het type en het merk van de voeding voor jouw Engelse Springer Spaniël is eigenlijk niet zo relevant. Het is wel belangrijk om de voeding af te stemmen op de behoeften van jouw specifieke hond. Houd bij het kiezen van voeding rekening met zijn gewicht, ras, leeftijd en gezondheid om er voor te zorgen dat hij alle voedingsstoffen en energie binnenkrijgt die hij nodig heeft.

Vachtzorg

De middellange tot lange gladde vacht van de Engelse Springer Spaniël heeft flink wat verzorging nodig. Een dagelijkse borstelbeurt zorgt ervoor dat de vacht mooi, glad en glanzend blijft en dat klitten en vuil snel uit de vacht worden gekamd. Bovendien kun je direct losse haren uit de vacht kammen.

De Engelse Springer Spaniël kan flink verharen, vooral bij seizoenswisselingen. Daarom is het belangrijk om goed te borstelen, vooral in deze periodes. Als je dit niet doet, vind je door het hele huis door haren en blijf je stofzuigen in huis.

Zo nu en dan is het ook belangrijk om jouw hond te wassen. Vooral als hij buiten heeft gespeeld om wanneer de vacht begint te ruiken is dit nodig. Gebruik voor het douchen of baden van jouw hond een speciale pH-neutrale hondenshampoo of alleen maar water. Zo houd je de vacht mooi en glanzend. Wen jouw hond hier al op jonge leeftijd aan, dan is de kans groot dat hij goed mee zal werken.

Overige zorg

De Engelse Springer Spaniël is een hond met lange en hangende oren. Dit type oren is erg vatbaar voor infecties en huidontstekingen. Vocht en vuil kunnen zich namelijk in het oor ophopen en zorgen voor problemen. Daarom is het belangrijk om de oren dagelijks schoon en droog te maken met een doekje. Zo voorkom je huidproblemen, zoals eczeem, en ontstekingen.

Poets dagelijks het gebit van jouw hond om een slechte adem, tandvleesproblemen en gebitsproblemen te voorkomen. Ook honden kunnen hier namelijk last van krijgen, net als mensen, met alle gevolgen van dien. Door dagelijks te poetsen met een tandenborstel en een speciale hondentandpasta voorkomen je veel van deze problemen.

Controleer ook zo nu en dan de lengte van de nagels van jouw hond. Meestal slijten nagels vanzelf af tijdens het wandelen, maar als dit niet genoeg gebeurd, zul je de nagels bij moeten knippen. Dit kun je eenvoudig zelf doen, maar als jij je hier niet prettig bij voelt, kun je dit ook laten doen bij een trimsalon.

Engelse Springer Spaniël: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

De Engelse Springer Spaniël is een hond die is gefokt om in beweging te zijn. Hij moest snel kunnen handelen bij de jacht en wendbaar zijn. Tot op de dag van vandaag heeft hij veel energie en veel behoefte aan inspanning op een dag. Als hier niet aan voldaan wordt, kan hij erg lastig, onrustig en zelfs vernielzuchtig worden. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het advies is om dagelijks zeker zo'n 2 uur te wandelen met jouw hond. Daarnaast houden honden van dit ras ook van allerlei spelletjes en sporten. Gezellig samen joggen, flyball spelen, verstoppertje spelen, apporteren of behendigheidsoefeningen doen: het is allemaal mogelijk met de Engelse Springer Spaniël.

Gezondheid

De Engelse Springer Spaniël wordt doorgaans tussen de 12 en de 14 jaar oud. Helaas zijn er enkele erfelijke aandoeningen waar dit ras mee is belast. Deze aandoeningen kunnen de levenskwaliteit en de levensduur flink aantasten. Lees je als baasje goed in, zodat je op de hoogte bent van deze risico's.

Suikerziekte

Diabetes mellitus, oftewel suikerziekte, is een ziekte die niet alleen voorkomt bij mensen, maar ook bij honden. Dit hondenras heeft kans op het ontwikkelen van diabetes, met alle gevolgen van dien. Bij deze stofwisselingsziekte wordt er namelijk niet genoeg insuline aangemaakt in het lichaam of wordt de insuline niet goed verwerkt. Hierdoor neemt het glucosegehalte in het bloed toe en dit kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten, waaronder gewichtsverlies, lusteloosheid, sloomheid, staar en uitdroging.

Progressieve retina atrofie

De Engelse Springer Spaniël heeft aanleg voor het ontwikkelen van progressieve retina atrofie. Bij deze genetische aandoening wordt het netvlies geleidelijk over tijd aangetast. Hierdoor neemt het zicht af en kan er uiteindelijk zelfs blindheid optreden.

Chronische hepatitis

Chronische hepatitis, oftewel een langdurige leverontsteking, is een aandoening die vrij frequent voorkomt bij Engelse Springer Spaniëls. Bij deze aandoening is de lever ontstoken, wat leidt tot een afname van de leverfunctie. Symptomen van deze aandoening zijn onder andere zwakte, lusteloosheid, braken, gewichtsverlies, uitdroging, geelzucht en neurologische klachten.

Naast deze nare aandoeningen heeft de Engelse Springer Spaniël ook een risico op het ontwikkelen van onder andere melkklierkanker, hersenvlieskan*er, elleboogdysplasie, fosfofructokinase deficiëntie, collageendysplasie, entropion, heupdysplasie, voorste-kruisbandlaesie, cateract, epilepsie en patella luxatie.

Aanschaf en kosten

Als je een Engelse Springer Spaniël wilt aanschaffen, is het belangrijk om goed je onderzoek te doen. Er zijn diverse fokkers actief in ons land. Het is tenslotte een populaire hond. Maar lang niet alle fokkers zijn even kundig of even diervriendelijk.

Helaas zijn er diverse broodfokkers actief die het niet zo nauw nemen met de rasstandaard en het dierenwelzijn. Je betaalt hier misschien minder voor een puppy van dit ras, maar uiteindelijk is goedkoop altijd duurkoop.

Voor een puppy van de Engelse Springer Spaniël betaal je doorgaans tussen de € 700,- tot € 2.000,- bij een goede fokker. Voor deze prijs krijg je een puppy uit een goed nest met een stamboom en de benodigde papieren. Een betrouwbare fokker vind je via andere liefhebbers of via de rasvereniging.

Onderhoudskosten

Naast de aanschafkosten en de kosten voor een mand, speeltjes, een halsband en andere benodigdheden ben je maandelijks uiteraard ook geld kwijt aan de verzorging van jouw hond. Dit zijn kosten voor onder andere voeding. Gemiddeld liggen deze kosten rond de € 50,- per maand voor een hond van dit formaat.

Als jullie een puppycursus, gehoorzaamheidscursus of behendigheidscursus volgen, dan vallen deze maandelijkse kosten natuurlijk hoger uit. Maar vergeet niet dat zo'n cursus enorm waardevol kan zijn voor jullie band en de gehoorzaamheid en het welzijn van jouw hond.

Vanwege de vrij hoge kans op eventuele gezondheidsaandoeningen door erfelijke aanleg is het raadzaam om al vroeg te beginnen met sparen voor eventuele medische kosten in de toekomst. Zo kom je niet voor nare financiële verrassingen te staan als jouw hond plotseling ziek wordt. Om (een deel van) hoge kosten op te vangen kun je er ook voor kiezen om een zorgverzekering voor jouw hond af te sluiten.

Veelgestelde vragen over de Engelse Springer Spaniël

De Engelse Springer Spaniël is een prachtige hond om te zien, maar is ook nog eens echt een verrijking van je leven. Deze gezellige en vriendelijke hond vrolijkt elke dag op en is een maatje voor groot en klein. Bovendien is hij intelligent, loyaal en sportief.

Wil je nog meer weten over dit hondenras? Lees dan vooral nog even verder. Voor de nieuwsgierigen en de potentiële nieuwe baasjes van een Engelse Springer Spaniël hebben we enkele veelgestelde vragen over dit ras op een rij gezet.

Is de Engelse Springer Spaniël een goede waakhond?

De Engelse Springer Spaniël is gefokt als hond die helpt bij de jacht en wordt tegenwoordig voornamelijk gehouden als gezelschapshond. Hij is niet geschikt als waakhond, daarvoor is hij te sociaal, vriendelijk en aanhankelijk.

Er zijn tal van hondenrassen die beter geschikt zijn als waakhond als je daar specifiek naar op zoek bent.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Engelse Springer Spaniël?

De Engelse Springer Spaniël behoort tot FCI-rasgroep 8: Retrievers, Spaniëls en Waterhonden.

Binnen deze groep vallen ook de Portugese Waterhond, de Ierse Waterspaniël en de Amerikaanse co*cker Spaniël.

Hoe is de Engelse Springer Spaniël in omgang met andere dieren?

De Engelse Springer Spaniël is een vriendelijke en sociale hond die over het algemeen goed kan opschieten met mensen en dieren. Soms is hij wat afwachtend in contact, maar meestal komt dit vanzelf goed, vooral met goede socialisatie.

Hoe is de Engelse Springer Spaniël in omgang met kinderen?

De Engelse Springer Spaniël is zeer geschikt als familiehond. Hij kan goed omgaan met volwassenen en kinderen en is erg sociaal en zachtaardig, al kan hij wat afwachtend zijn naar vreemden toe. Bovendien heeft hij een speelse kant die prima aansluit bij kinderen.

Kan de Engelse Springer Spaniël alleen thuis worden gelaten?

De meeste hondenrassen vinden het niet prettig om alleen thuis gelaten te worden, vooral niet voor langere periodes. Dit geldt absoluut voor de Engelse Springer Spaniël. Deze hond kan erg last hebben van verlatingsangst en is vrij aanhankelijk. Als hij alleen wordt gelaten, kan hij zenuwachtig worden.

Bovendien is deze hond erg energiek en kan hij niet lang zonder mentale en fysieke stimulatie. Hij kan dan vernielzuchtig worden en op je meubels kan kauwen. Ben je vaak van huis? Dan is deze hond misschien niet zo geschikt voor je.

JeEngelse Springer Spaniël (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeEngelse Springer Spaniëlkunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameEngelse Springer Spaniël van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Engelse Springer Spaniël puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Engelse Springer Spaniël: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

References

Top Articles
aisle 3 secures £250k Seed Follow On investment via Angel Investment Network
Startup Story of aisle 3: The Universal View of Shopping
How To Fix Epson Printer Error Code 0x9e
Ups Stores Near
Live Basketball Scores Flashscore
The Potter Enterprise from Coudersport, Pennsylvania
Kent And Pelczar Obituaries
Pbr Wisconsin Baseball
Bme Flowchart Psu
Weekly Math Review Q4 3
Mawal Gameroom Download
Hssn Broadcasts
Breakroom Bw
Https E24 Ultipro Com
Spartanburg County Detention Facility - Annex I
Directions To 401 East Chestnut Street Louisville Kentucky
Craigslist Free Stuff Greensboro Nc
Eva Mastromatteo Erie Pa
Star Wars: Héros de la Galaxie - le guide des meilleurs personnages en 2024 - Le Blog Allo Paradise
Craigslist Free Stuff Merced Ca
Walgreens San Pedro And Hildebrand
Zoe Mintz Adam Duritz
Morristown Daily Record Obituary
O'Reilly Auto Parts - Mathis, TX - Nextdoor
Busted News Bowie County
Company History - Horizon NJ Health
SN100C, An Australia Trademark of Nihon Superior Co., Ltd.. Application Number: 2480607 :: Trademark Elite Trademarks
Hampton University Ministers Conference Registration
§ 855 BGB - Besitzdiener - Gesetze
Roseann Marie Messina · 15800 Detroit Ave, Suite D, Lakewood, OH 44107-3748 · Lay Midwife
Winterset Rants And Raves
100 Million Naira In Dollars
Wasmo Link Telegram
15 Downer Way, Crosswicks, NJ 08515 - MLS NJBL2072416 - Coldwell Banker
Craigslist Central Il
Myhrconnect Kp
Linabelfiore Of
4083519708
Naya Padkar Newspaper Today
Gets Less Antsy Crossword Clue
Collier Urgent Care Park Shore
Priscilla 2023 Showtimes Near Consolidated Theatres Ward With Titan Luxe
The disadvantages of patient portals
Pro-Ject’s T2 Super Phono Turntable Is a Super Performer, and It’s a Super Bargain Too
Engr 2300 Osu
QVC hosts Carolyn Gracie, Dan Hughes among 400 laid off by network's parent company
Az Unblocked Games: Complete with ease | airSlate SignNow
Fluffy Jacket Walmart
The Machine 2023 Showtimes Near Roxy Lebanon
Dlnet Deltanet
Bedbathandbeyond Flemington Nj
St Als Elm Clinic
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 5439

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.